Friday, March 14, 2014

Başka bir dünyada...

Banksy  dünyaca ünlü bir grafiti sanatçısıymış. Suriye'deki savaşın üçüncü yılı için başlatacağı kampanyayı haberlerde duyunca, konu ilgimi çekti ve internette bir gezintiye çıktım. Bu yazı kısa gezimden arkada kalanlardır.


Suriye için başlattığı kampanya için bu eserini değiştirmiş ve şu hale getirmiş:


Banksy otoriteye ve kalıplaşmış düşüncelere alaycı yaklaşımıyla hem büyük ilgi hem de büyük eleştiri toplamış.

Queen Victoria Lesbian

Bir başkası:


Youtube ve google'da biraz daha oyalanınca Banksy-Robbo kavgasına denk geldim. Bu arkadaş gidip King Robbo'nun duvarına işemiş, hem de kral emekliliğini ilan etmişken. Bunun üzerine kralın adamları da savaşı başlatmış. 
Savaşın belgeseli için:

Bu savaşın en önemli simgelerinden birisinin (savaşın başladığı duvar) değişimini görmek için: Banksy-Robbo Timeline 
Fakat Robbo bir kaza geçirip komaya girince Banksy kadim düşmanına bir nevi hakkının teslim etmiş ve onun için bir mum yakmış:
Tribute to Robbo

Ayrıca yukarıdaki belgeselde Banksy'nin tarzının Blek le Rat diye bilinen sanatçıdan kolpa olduğuna dair eleştirilere de yer verilmiş. Blek le Rat stencil tarzının babası olarak bilinen bir arkadaşmış. Kendisiyle de bu konuda röportaj yapılmış. 

Kendi tarafımdan bakınca yaşadığımız çağa şaşırmaktan kendimi alamıyorum. İnsanoğlu inanılmaz yaratıcı bir yaratık ve sürekli arayış içinden. Açıkçası şuradan:


şu noktaya gelmiş olmak:

Benzerlikleri ve farklılıklarıyla şaşkınlık yaratıyor. Şimdilik bu kadar...

Not: Ülkenin durumuyla ilgili mesajlara girmemek bu aralar çok zor. Baya kastım kendimi okurken bu emeğimi göz önüne alın lütfen :)












No comments:

Post a Comment

 type="text/javascript" src="http://cdn.mathjax.org/mathjax/latest/MathJax.js"> MathJax.Hub.Config({  extensions: ["tex2jax.js","TeX/AMSmath.js","TeX/AMSsymbols.js"],  jax: ["input/TeX", "output/HTML-CSS"],  tex2jax: {      inlineMath: [ ['$','$'], ["\\(","\\)"] ],      displayMath: [ ['$$','$$'], ["\\[","\\]"] ],  },  "HTML-CSS": { availableFonts: ["TeX"] } });